top of page
מחווה-לתם-זיידמן-פרויד-1920.jpg
BLUE-BG.jpg

על תֹּם זַיְדְּמָן פְרוֹיְד

מראשית דרכו הספרותית נתן ביאליק את דעתו לא רק על תוכנו של הספר אלא גם על צורתו החיצונית כאובייקט אסתטי בפני עצמו. תשומת ליבו הופנתה לרבדיה הרבים והשונים של העבודה, מבחירת איכות הנייר ועד לסוגי האותיות ולצבע הדפוס. עבודתם של הסופר, המדפיס, המאייר והכורך היו בעיני ביאליק חלק בלתי נפרד ממעשה היצירה השלם. 
גישתו זו מאירה גם את יחסו אל איור הטקסט בכלל אם להזכיר את אחת מהתבטאויותיו בפני נחום גוטמן: "אני מרגיש מעין חוסר שלמות אם אין ציורים מלווים את כתיבתי"  ואכן, בהיסטוריה של הספרות העברית היה ביאליק המשורר הראשון שליווה את שיריו בציורים.

האמנית תום זיידמן פרויד נולדה בוינה ב 1892 למשפחת פרויד המפורסמת, משפחה יהודית, בורגנית וחילונית. היא היתה מאיירת סופרת ומעבדת, מהמחדשות והייחודיות בדורה בתחום האיור לגיל הרך. במשולב עם עבודתה על ספרי הילדים, התעניינה זיידמן-פרויד במיוחד בהתפתחויות הפסיכואנליזה. במהלך שנות לימודיה במינכן ואח"כ בברלין היתה חלק מחוגים חברתיים של סטודנטים, סופרים ואינטלקטואלים יהודים, עליהם נמנו בין היתר, גרשום שלום, וש"י עגנון. 

ברלין של ראשית שנות העשרים הייתה עיר מקלט למהגרים רבים וביניהם לא מעט סופרים יהודיים שהגיעו מרוסיה ותרמו להפיכתה למרכז יהודי-עברי משגשג. אפשר היה למצוא בה סופרים ותיקים כמו אחד העם, שאול טשרניחובסקי וביאליק ולצידם – קבוצה של סופרים צעירים יותר כש"י עגנון, חיים הזז ואורי צבי גרינברג, שהביאה איתה רוח צעירה, מהפכנית ומודרנית יותר יחסית. סביב החבורה פעלה קבוצה גדולה של מו"לים, אנשי דפוס, אמנים, עורכים ומוכרי ספרים ואלה עודדו את הסופרים הותיקים לפנות לתחום ספרות הילדים. לראשונה בתולדות עם ישראל של הדורות האחרונים חברו יחד יהודים ממזרח אירופה ויהודים ילידי גרמניה – ליצירת אחד מהפרקים המרתקים בתולדות התרבות העברית.

דובנוב, ביאליק, רבניצקי, כולם פעלו ברובע שרלוטנבורג ועסקו בפעילות מו"לית אדירה. ביאליק של ימי שרלוטנבורג חלם להקים הוצאת בוטיק לספרי ילדים, שהאיור בה יהיה הצד העיקרי. בתור שותפים לדרך בחר בזוג יעקב זיידמן ותום זיידמן-פרויד שהיו כבר בעליה של הוצאת ספרים לילדים בשם "פרגרין" שהוציאה לאור בעיקר ספרי ילדים בגרמנית שכתבה וציירה זיידמן-פרויד. 

שיתוף הפעולה בין זיידמן - פרויד לביאליק הוליד את הוצאת "אופיר" שנוסדה בברלין בשנת 1922 ושאפה, בין היתר, לחזק את הזיקה בין ספרות לאיור אמנותי בתחום הכתיבה לילדים. ביאליק והזוג זיידמן ראו עצמם כחלוצי היצירה של ספרים איכותיים חדשים לילדים בעברית והתעתדו להוציא יחד שישה ספרים, אבל רק שלושה מהם ראו אור: "ספר הדברים", עשר שיחות לילדים" ו"מסע הדג". 

"ספר הדברים" היה קובץ שירי הילדים הראשון של ביאליק. על פי כל חוקרי הספרות שעסקו בו, האיורים של פרויד קדמו לשירים, ביאליק קיבל ממנה איורים ועל פיהם כתב את 'פרח לפרפר' (פרפר פרפר פרח חי) ו'עלי באר' ועוד שירים ידועים פחות כמו 'מזחלת', 'חרגול', ו'סוס ועגלה'.  על כריכת הספר נדפסו שמות יוצרי הספר, ביאליק ותום זיידמן- פרויד, בשורה אחת כמחברים שווי זכויות.

"עשר שיחות לילדים" הוא ספר אגדות וסיפורי עם של אנדרסן, האחים גרים ואחרים, פרי עיבודה של זיידמן-פרויד במהדורה הגרמנית, שאותה תירגם ביאליק לעברית. האיורים למהדורה העברית צויירו מחדש על ידי זיידמן-פרויד. תרגומו של ספר זה לעברית נעשה מתוך המגמה הכוללת לחשוף את ילדי ישראל למיטב הקלאסיקה של הספרות העולמית ולמלא בכך את הביקוש העצום שהיה אז לטקסטים בעברית, ביקוש, שהסופרים כותבי העברית לא היו מסוגלים לספק במהירות הנחוצה.

"מסע הדג" פרי עטה של זיידמן-פרויד נכתב בגרמנית ואויר על ידיה. הספר הוקדש לאחיה האהוב שטבע ומציע התייחסות חזותית מאלפת לנושא החלום ולאפשרות הצגתו בספר ילדים. במהדורה הגרמנית שם הגיבור הוא פרגרין, שפרושו "זָר", "ֵגר", "נווד", "גולֶה", כשם הוצאת הספרים של פרויד. הספר נחשב בגרמניה ליצירת מופת המהווה דוגמא מושלמת ליחסים בין טקסט לאיור.


בעלילת הסיפור הפיוטי, אורי (בתרגום העברי של ביאליק) גיבור "מסע הדג", עובר מסע חוצה ימים על גבו של דג דמיוני ומגיע אל ארץ שכולה טוב, שכל תושביה עמלים ושמחים בחלקם, עוזרים איש לאחיו ללא קנאה ותחרות ומנהלים חיים של צדק שויון ואחווה. המסע עשיר בסמלים ובשמות מקראיים. לבסוף הילד מתעורר משנתו.


הציורים של זיידמן-פרויד, הגם שהיו עיקר עבודתה כאמנית, אין בהם כדי להעיד על היקף פעילותה האמנותית. בעיזבונה נמצאו רישומים ויצירות רבות הכוללים תחומי עניין נוספים: טיוטות של תוכניות לעיצוב רהיטים, עיצוב אפנה לנשים, צילום, עבודות עץ, ציורי אקוורל ולצידם עדויות על התעניינויות אחרות בתחומי החריטה, הגרפיקה והציור. הרהיטים שעמדו בחדר עבודתה ובחדר ילדתה – היו פרי עיצובה. זיידמן-פרויד עסקה גם בעיצוב צעצועים.

אוצרת: מיכל הרגיל

באדיבות נכדיה של תום זיידמן פרויד: אמנון הררי, אילה דרורי, אסנת גבים.
תודה מיוחדת לאילה דרורי

 


 

bottom of page